maanantai 30. kesäkuuta 2014

Vaivaton ja hidas herkkuleipä

Nyt oli aikaa eikä hätä huomennakaan minnekkään. Silloinhan voi laittaa universumin helpoimman herkkuleivän tulemaan. Tämä ihanan kovakuorinen vaiva(ama)ton leipä on hämmentävä. Se on aikuisten oikeesti helppo kuin mikä, mutta sen tekemiseen kokonaisuudessaan kuluu aikaa p-a-l-j-o-n.
Selitys sille on sen 12-18 tunnin kohotusajassa. Aivan oikein ja todellakin,  mutta onneksi tuon ajan se huolehtii itse itsestään ja siinä välissä voi ottaa päikkärit ja yöunetkin :) ja aktiivinen valmisteluaika on naurettavan nopeaa ja vaivatonta!

Vaivaton artesaanileipä

7 dl vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa (noin kukkurallinen maustemitta)
1,5-2 tl suolaa
3,5 dl 42 asteista vettä

Sekoita kuivat ainekset yhteen.
Lisää vesi ja sekoita puuhaarukalla ainekset rennosti sekaisin ja muista, että nyt ei vaivata! Taikinan tulee olla epäilyttävän löysää eli älä lisää jauhoja vaikka mieli tekisi.
Unohda taikina kuplimaan työtasolle kelmulla ja leivinliinalla peitettynä noin 12-18 tunniksi.
Laita valurautapata tai vaikka uuninkestävä kattila kansineen kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225*C.
Taittele tällä välin valmis taikina nyssäkäksi esim jauhotetun leikkuulaudan päälle odottelemaan uunin lämpenemistä.  Ja jos jostain syystä tässä vaiheessa vielä tulee kiire tehdä jotain muuta, niin taikina tykkää vielä odottelusta liinan alla. (No ota silti uuni pois päältä siksi aikaa...)
 Taittelu on touhun vaikein vaihe, sillä taikina on todella löysää, älä siis huolestu, nätti siitä tulee :) Olen onnistunut leivän kanssa vaikka vain huiskaisin sen kuumaan pataan sihisemään.
Kippaa taikina kuumaan pataan kun uuni on valmis.
Paista leipää ensin kannen alla 30 minuuttia, nappaa kansi pois ja paista vielä 15-20 minuuttia.
Leipä on valmis, kun se on paahtuneen ruskettunut pinnalta.

Tämä ohje on sovellus mielettömästä määrästä reseptejä, jotka löytyvät hakusanoilla no kneed bread. Tuli joskus tunti ja toinenkin katseltua youtube videoita tämän asian äärellä ;)
Se alkuperäiseksi kehuttu taisi olla tämä. www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti